Repeaters Beschrijving van de repeaters en de functies


Technische details

Stralingsdiagram


Het bereik van DMR repeaterstation PI1NLB wordt hieronder weergegeven op de kaart. De simulaties zijn gemaakt met behulp van de online software Radio Mobile Online van VE2DBE. Voor mobiele stations is een antennehoogte aangehouden van 2 meter, voor vaste stations is een antennehoogte aangehouden van 10 meter. In beide gevallen is gerekend met een antenneversterking van 2 dB(i).

In de praktijk ondervinden signalen in de UHF band, nog meer dan op VHF band, flink wat demping door objecten en terreincondities. Dit is op de simulaties duidelijk zichtbaar. In noord-noordoostelijke richting worden de signalen afgezwakt als gevolg van het heuvelachtige gebied.

Technische details

Technische details

Technische details

Technische details

Stralingsdiagram


Het bereik van UHF repeaterstation PI2NLB wordt hieronder weergegeven op de kaart. De simulaties zijn gemaakt met behulp van de online software Radio Mobile Online van VE2DBE. Voor mobiele stations is een antennehoogte aangehouden van 2 meter, voor vaste stations is een antennehoogte aangehouden van 10 meter. In beide gevallen is gerekend met een antenneversterking van 2 dB(i).

In de praktijk ondervinden signalen in de UHF band, nog meer dan op VHF band, flink wat demping door objecten en terreincondities. Dit is op de simulaties duidelijk zichtbaar. In noord-noordoostelijke richting worden de signalen afgezwakt als gevolg van het heuvelachtige gebied.

Technische details

Technische details

Technische details

Technische details

Toelichting


HAMnet

Het HAMnet netwerk, dat draait onder PI1NLB, kan door alle zendamateurs worden gebruikt.

HAMnet is een breedband netwerk voor zendamateurs. Het is wellicht te vergelijken met het packet radio netwerk, alleen dan met aanzienlijk hogere snelheden.

De doelstelling van HAMnet is het creeren van een autonoom, betrouwbaar breedband datacommunicatienetwerk dat in dienst staat van de amateurdienst. Het netwerk moet in de loop der tijd gaan voorzien in specifieke diensten voor zendamateurs waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld streaming audio en videodiensten, bijvoorbeeld naar ATV- en spraakrelais; remote bediening van apparatuur, informatievoorziening via uitsluitend op HAMnet aanwezige websites en fora, repeater-koppelingen, Voip voor HAM’s en natuurlijk vele vele andere applicaties. Waar HAMnet duidelijk niet in zal voorzien is een browser functionaliteit naar het Internet. Bovenal heeft HAMnet de doelstelling om op een moderne wijze activiteit te genereren voor en door radiozendamateurs en bandgebruik op 2,3GHz, 5GHz en 10GHz te bevorderen.

Afbeelding

Voor de koppeling met de backbone zal een link worden gelegd tussen PI1NLB en DBØKV.

In Kleve, net over de grens bij Nijmegen, is een nieuw accesspoint in gebruik genomen bij DBØKV. Gezien de ligging tegen de Nederlandse grens kunnen zendamateurs in het gebied opstappen op het Duitse HAMnet.

Er wordt gebruik gemaakt van de 13cm band op de frequentie 2362 MHz met een bandbreedte van 5 MHz. DB0KV gebruikt een rondstralende antenne met verticale polarisatie en een versterking van 10 dBi.

Meer informatie over DBØKV is hier te vinden.Operating practice

Hoe om te gaan met het gebruik van HAMnet.

Er wordt een accespoint geplaatst bij de repeatersite van PI1NLB. Deze heeft een openingshoek van --- graden en staat richting -----. Deze accesspoints werken uitsluitend op de ---- Ghz ISM wifi band met een vermogen van ----- Watt EIRP. Toegang is beperkt mogelijk voor zendamateurs die willen testen. Het SSID van de accesspoints is HAMNET-PI1NLB.

Feitelijk kan iedere apparatuur gebruikt worden mits deze (ook) werkt op de ---- Ghz ISM (wifi) band en ondersteuning biedt voor het IEEE 802.11a of IEEE 802.11n normering. Een buitenantenne met vrij zicht is in vrijwel alle gevallen noodzakelijk. De genoemde apparatuur (-----) is getest. De land-instelling moet op Nederland staan.


Artikel over HAMnet in de Electron van Randy (PH4X)


Afbeelding

Technische details

Toelichting


Echolink

Het Echolink-systeem, dat draait op PI2NLB onder de roepletters PI2NLB-R, kan door alle zendamateurs worden gebruikt.

De Echolink node bestaat uit een computer die is verbonden met het internet via een interface. Deze interface is aan de andere kant verbonden met de 70cm repeater. De computer zorgt ervoor dat het geluid dat via internet binnenkomt (VOIP) wordt aangeboden aan de repeater, en omgekeerd, het geluid afkomstig van de repeater aanbiedt aan het internet (VOIP).

Post

Meer informatie over Echolink en hoe je aan te melden als gebruiker, is hier te vinden.

Operating practice

Hoe om te gaan met het gebruik van Echolink op relaisstations

Toepassing van Echolink in het algemeen, en op repeaters in het bijzonder, vraagt om een goede operating practice van zendamateurs. Stations op afstand, die zich via Echolink willen inmelden, hebben hier soms problemen mee indien twee lokale stations onvoldoende ruimte laten tussen hun doorgangen.

Probeer hier dus zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Copyright© 2016  |  Design by Mookseberg