Nieuws Hieronder staan nieuwsberichten over repeater site PIxNLB en PIxLBN

Video repeater locatie

 • Gepost op Zondag 17 maart 2019
 • Door PA2P
Feature image
In de afgelopen jaren is door een onderzoeksteam van de TU-Delft in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek uitgevoerd aan de verharde oeverbescherming van de Maas. Op de beelden is de repeater locatie met regelmaat te zien. Tnx Jaap (PA7DA).

PI1LBN offline

 • Gepost op Zondag 17 maart 2019
 • Door PA2P
Feature image
PI1LBN offline op 5 en 6 april 2019.
In verband met een evenement, waarvoor de 13cm band als primaire gebruiker zal worden gebruikt, dient PI1LBN gedurende 5 en 6 april 2019 te worden uitgeschakeld.

Aanpassingen website

 • Gepost op Zaterdag 16 maart 2019
 • Door PA2P
Feature image
In de afgelopen periode zijn de roepletters van diverse station/repeaters aangepast. Op de zaterdag 16 maart is de website op basis van deze wijzigingen geactualiseerd.

Werkzaamheden DMR en PC

Feature image
Op de zaterdagochtend 18 juni 2016 is John (PA4JAM) ingewijd op de repeatersite door Hans (PA3ETC) als nieuw teamlid van het PIxNLB-team. Op de foto boven John aan de linkerzijde.

De laptop op het systeem aangesloten en allereerst een firmware-update op de internetlinken uitgevoerd. We kunnen zelfs beide antenna-feeds via de eigen link remote upgraden.

Nadat ADSL reeds was afgeschakeld hebben we deze verbinding ontmanteld en gedemonteerd. Ook is het nodige kabelwerk gefatsoeneerd.

Op de PC was gisteren ook een geheugenprobleem opgelost, veroorzaakt door een nieuwe versieupdate van de virusscanner. Deze was zo leuk een bende extra rommel te installeren. Nadat een aantal onderdelen van de virusscanner waren verwijderd, was ook weer ruim 1 GB aan opslag op de CF HDD vrij.

Ook bleek dat de DMR na de update op tilt was, maar die kon remote worden gereset. Nu werkt alles weer naar wens.

Afgelopen dinsdag is de nieuwe straalverbinding in gebruik genomen, met een merkbare snelheidsverbetering ten opzichte van de ADSL aansluiting! We hebben ook gemerkt dat slecht weer wat signaalverlies geeft, maar op de verbinding zelf geen merkbaar verlies geeft.

Meer foto´s zijn te vinden op de Galerij pagina, tabblad PI1NLB - DMR.

Ingebruikname link via schotels

 • Gepost op Woensdag 15 juni 2016
 • Door PA3ETC
Feature image
Op de zaterdagochtenden van 4 en 11 juni 2016 zijn in ploegen PA2P, PA3FQK, PD2LEO en PA3ETC op de repeatersite druk geweest om de Hamnetinternetlink naar John (PA4JAM) te installeren en af te ronden. Op de foto hierboven Leo (PD2LEO) links en Hans (PA3ETC).

De schotels bleken al snel goed op elkaar te zijn uitgericht en gaven volle signaalsterkte op 4,5km afstand! Gelukkig niets in de weg wat het signaal verstoort. Daarna de eerste testen op locatie gedaan en via de laptop gemeten en geplot.

Zondag 12 juni al direct een zware onweersbui tussen de beide opstelpunten, maar met ruim voldoende reserve in de signaalweg heeft dat geen wegvallen van de verbinding veroorzaakt. We zijn uitermate tevreden met een boven verwachting sterke verbinding, maar het blijft een radioverbinding en verstoring is altijd mogelijk....

Op dinsdag 14 juni is de ADSL-internetverbinding definitief afgeschakeld en draait nu alles op deze nieuwe linkverbinding die bij John (PA4JAM) op het internet aansluit.

Meer foto´s en plots zijn te vinden op de Galerij pagina, tabblad HAMnet.

Montage schotels

Feature image
Nieuws op het HAMNET gebied.

Zaterdagmorgen 4 juni 2016 worden de schotels voor de DMR repeater en de uitbreiding van de internetstraalverbindingen van HAMNET bij PIxNLB gemonteerd en uitgericht/getest.

PowerBeams voor HAMNET besteld

Feature image
Nieuws op het HAMNET gebied.

Voor de tweede sponsorronde voor de DMR repeater en de uitbreiding van de internetstraalverbindingen van HAMNET hebben de volgende zendamateurs (wederom) ruimhartig een bijdrage geleverd:

   » PA1MVK - Marcel
   » PA2P - Gert-Jan
   » PA3FQK - Mark
   » PA4JAM - John
   » PDØBLR - Wim
   » PD2LEO - Leo
   » PD5GB - Ger
   » PE1NIB - Chris
   » PE3BB - Bart
   » PE7G - Gaël

Ook hebben we van een lokale ondernemer Motorola portofoons ontvangen voor de verkoop als bijdrage voor dit project.

Ondertussen zijn de eerste bestellingen gedaan en betaald voor een belangrijk eerste deel van het HAMNETwerk ter vervanging van de huidige vaste internetaansluiting.

Tijdelijke zendbeperking i.v.m. wielerronde Giro d´Italia

 • Gepost op Vrijdag 15 april 2016
 • Door PA3ETC
Feature image
Nieuws vanuit het Agentschap Telecom (AT).


Geachte vergunninghouder of contactpersoon,

In verband met een frequentietoewijzing - van Agentschap Telecom - in de 13 cm-band aan een primaire gebruiker verbonden aan het evenement: Start Giro d´Italia (Apeldoorn/ Arnhem/ Nijmegen en ruime omgeving), breng ik het volgende onder uw aandacht.

Hierbij geef ik u de aanwijzing om de in- en of uitgangen van uw station, werkend in de band 2320 tot 2400 MHz, te blokkeren c.q. uit te zetten van donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei 2016, in totaal 4 x 24 uur.

Indien het bij uw station enkel ingangen betreft, geldt deze aanwijzing alleen als dringend advies. Gezien de omgeving van de tijdelijke primaire gebruiker zullen de volgende amateurstations worden benaderd: PI6HVS, PI6ATS, PI6TV, PI6ANH, PI6TWE, PI1NLB, PI6ATR en PI6EHV.

Een persoonlijke reactie op dit bericht stel ik op prijs.

Via de site van Agentschap Telecom kunnen de diverse gebruikers van de betreffende frequenties informatie verkrijgen over de zendbeperking. Ik adviseer u belangstellenden hiernaar te verwijzen.

Klik hier voor deze informatie.

Rubriek ´Te koop aangeboden´

 • Gepost op Zaterdag 6 februari 2016
 • Door PA2P
Feature image
De rubriek ´Te koop aangeboden´ op de Sponsor pagina is vandaag bijgewerkt. Hierop staan spullen die zijn geschonken aan het PIxNLB team voor de verkoop.

De opbrengst van de verkoop wordt uitsluitend gebruikt ter ondersteuning van de repeater site PIxNLB, in het bijzonder voor de kosten van, en de noodzakelijke investeringen in, de repeaters.

Historische foto´s repeater PI2NLB

Feature image
Vandaag zijn weer tien nieuwe historische foto´s geplaatst uit de beginperiode van de repeater in 1994 op de oude repeaterlocatie in Plasmolen. Boer Henk en zijn zonen, goed voor ondersteuning en netspanning voor de repater, PA3ETC, PA3FQK en PA3EXG (sk) staan op diverse foto´s.

Voor de foto´s klik je door naar de Galerij pagina.

VPN verbinding hersteld, DMR repeater aan het internet

 • Gepost op Dinsdag 19 januari 2016
 • Door PA3ETC
Feature image
Vanaf dinsdagavond is ook met een nieuw VPN kastje de internetaansluiting voor DMR weer hersteld. Zie de dubbele foto hierboven. Ook hier nog wat werk te verrichten aan het kabelwerk.

Vanaf nu wordt met kleine stapjes het uitgangsvermogen van de DMR repeater opgevoerd tot het toegestane vermogen van 16 dBW (= 40 Watt E.R.P.). Het is mogelijk dat het duplexfilter nog wat nageregeld moet worden voor minimale swr.

Namens het team,

Hans PA3ETC

VPN verbinding

 • Gepost op Maandag 18 januari 2016
 • Door PA3ETC
Feature image
Na vele dagen intensief testen in de afgelopen week, waarbij ook nog hulp werd verkegen van Rudy (PDØZRY), de beheerder van DMR master, zijn we tot de conclusie gekomen dat de VPN kast stuk is gegaan, in het bijzonder de CF kaart. Toch vreemd als je bedenkt dat de VPN kast alleen een kleine kilometer is verhuisd naar de definitieve opstelling. Problemen door statische elektriciteit worden niet uitgesloten. Zie hierboven de dader.

Dit zal de komende dagen worden opgelost.

Namens het team,

Hans PA3ETC

Digilink verbindingen

 • Gepost op Zaterdag 16 januari 2016
 • Door PA2P
Feature image
Vorige week is Rittalkast 4 opgehangen en de centrale NISE industriële PC hierin gemonteerd. Er was geen tijd meer om de digilink apparatuur uit Rittalkast 3 hierin te monteren. Dus een weekje zonder. Vandaag zijn de twee transceivers voor 2 meter en 70 centimeter en hun bijbehorende TNC´s definitief gemonteerd en aangesloten. Zie de foto boven. Deze werken weer naar behoren.

Ook is er een begin gemaakt met het fatsoeneren van de bekabeling, die tot nu toe redelijk ongeordend door de diverse kasten liep.

Namens het team,

Jan PA2P

DMR repeater

 • Gepost op Zaterdag 9 januari 2016
 • Door PA3ETC
Feature image
Vandaag heeft de verhuizing van PI1NLB DMR repeater naar het definitieve opstelpunt op de repeater site bij PI2NLB plaatsgehad. Hiervoor is eerst Rittalkast 4 opgehangen (zie vorige bericht) en de apparatuur uit Rittalkast 3 verwijderd. De DMR repeater is in Rittalkast 3 geplaatst. De repeater is vanwege tijdgebrek provisorisch geïnstalleerd. De definitieve antenne is nu aangesloten.

Vanwege nog op te lossen problemen met de internetaansluiting ter plaatste kan de DMR repeater tot en met volgende week alleen lokaal worden gebruikt.

De signaalsterkte moet in ieder geval sterk zijn verbeterd op dit hogere opstelpunt.

Namens het team,

Hans PA3ETC

Rittalkast 4 plaatsen

 • Gepost op Zaterdag 9 januari 2016
 • Door PA3ETC
Feature image
Vandaag is Rittalkast 4 opgehangen op de repeater site. Vooral mechanisch werk. Flinke hamerboormachine om gaten in het gewapend beton te krijgen voor de slagpluggen en dan maar hopen onderweg geen wapening tegen te komen. Ook met de hydraulische gatenpons een aantal doorvoeren gemaakt tussen Rittalkast 3 en 4.

Het is een flinke rij met kasten geworden.

Werkzaamheden Rittalkast 4

 • Gepost op Vrijdag 1 januari 2016
 • Door PA2P
Feature image
In een eerder bericht gaven we al aan dat er de nodige apparatuur geschoven moet worden tussen de Rittalkasten. De inrichting van de nieuwe Rittalkast 4 zijn al in volle gang.

Op de foto zichtbaar twee TNC´s met daaronder twee TRX´n voor respectievelijk 2 meter en 70 cm. Links daarvan wordt de nieuwe Nexcom Nise 3100 computer ingebouwd.

Nieuwe website PIxNLB gelauncht

 • Gepost op Donderdag 31 december 2015
 • Door PA2P
Feature image
Vandaag, donderdag 31 december 2015, is de nieuwe website voor repeater site PIxNLB gelanceerd.

De oude site stamt uit 2013 en was hoofdzakelijk gericht op de UHF repeater PI2NLB. Met de nieuwe website worden alle repeaters en functies van de repeater site PIxNLB belicht.

Voor meer vragen kun je contact via de Contact pagina.

Nieuwe werkzaamheden gepland

 • Gepost op Zaterdag 26 december 2015
 • Door PA3ETC
Feature image
Voor het eind van het jaar 2015 en begin 2016 zijn alweer nieuwe werkzaamheden gepland voor het PIxNLB team.

Het is de bedoeling dat de DMR repeater wordt verplaatst vanaf de huidige, tijdelijke, opstelling naar de repeatersite PIxNLB, waar alle andere apparatuur draait.

Voor de uitbreiding ter plaatste zal wederom een nieuwe Rittal kast geplaatst moeten worden (nr. 4). De nieuwe kast is aanwezig, echter te klein voor de DMR repeater. Dit betekent dat de boel omgegooid moet gaan worden, dus veel extra werk.

De WinLink apparatuur zal verhuizen naar de nieuwe kast (nr. 4) en de DMR repeater zal in de oude WinLink kast (nr. 3) komen.

DMR repeater PI1NLB airborne

 • Gepost op Woensdag 5 november 2014
 • Door PA3ETC
Feature image
Vanaf vanmiddag 12.15u is PI1NLB on-air vanaf de voorlopige locatie.

De "Vergunning voor onbemand gebruik" voor PI1NLB is inmiddels binnen en uitgegeven voor 438.0250 MHz met een shift van -7.6 MHz. Het DMR-ID is 204403 (HYT). Het is de bedoeling dat de repeater begin november eerst in een proefopstelling geplaatst zal worden. Als alles uitvoerig getest is gaat deze naar de vaste locatie.

De antenne is de Diamond V2000 driebands antenne voor 6m/2m/70cm. De antennehoogte is 19 meter boven het maaiveld (totaal + 34 meter NAP). Het vermogen bedraagt circa 11 Watt.

Tot op heden hebben vier personen een donatie gegeven, totaal is de stand nu € 225,00. De donateurs zijn:
 • Paul, ON2PCO
 • Jerry, PD4J
 • Mark, PA3FQK
 • Leo, PD2LEO
Dat er nog velen mogen volgen...

73 Hans PA3ETC

DMR repeater PI1NLB Gennep

 • Gepost op Dinsdag 21 oktober 2014
 • Door PA3ETC
Feature image
Er komt een nieuwe DMR-repeater in Gennep met de call PI1NLB. Deze zal opgesteld worden naast de bestaande UHF repeater PI2NLB en aansluiten op het Hytera-netwerk. De repeater wordt beheerd door Hans, PA3ETC.

PI1NLB wordt de 18e DMR-repeater in Nederland. PI1NLB zal voor een goede dekking in Noord-Limburg, Oost Noord-Brabant en de stadsregio Nijmegen moeten zorgen. Een gebied waar de huidige repeaters van Apeldoorn en Utrecht onvoldoende dekking bieden door het heuvelachtige gebied.

De ATOF voor PI1NLB is inmiddels binnen en uitgegeven voor 438.0250 MHz met een shift van -7.6 MHz. Omdat deze frequentie nog niet in gebruik is voor DMR zal de standaard ColorCode 1 gebruikt worden. Het DMR-ID is momenteel nog in aanvraag (20440x (HYT)). Het is de bedoeling dat de repeater begin november eerst in een proefopstelling geplaatst zal worden. Als alles uitvoerig getest is gaat deze naar de vaste locatie.

Om compatibiliteit binnen het groeiende netwerk te houden, is gekozen voor de Hytera RD-985, de meest geplaatste repeater in Nederland.

Voor de nieuwe DMR repeater zijn de kosten voor de vergunning van AT en de nieuwe hardware beraamd op € 2.100,= tot € 2.400,=.

Om de begroting geheel of gedeeltelijk sluitend te krijgen zijn we op zoek naar sponsors die welwillend een bijdrage voor dit project willen doen. Uit onverwachte hoek is al direct na het bekend maken van de DMR-uitbreiding op Ham-Nieuws een donatie gedaan door Paul (ON2PCO).

Wil je ook bijdragen aan het operationeel maken van deze repeater? Doe je gift dan (klein of groter, alles is welkom! En vele kleintjes.......) op navolgende rekening:
bic: INGBNL2A iban: NL79 INGB 0004 6736 10 t.n.v. C.J.M. Nogarede, Gennep met als omschrijving: Bijdrage DMR-repeater PI1NLB.

Alvast hartelijk dank voor een bijdrage!

73 Hans PA3ETC

Ontvangst op 2 meter verbeteren (3/3)

 • Gepost op Zaterdag 22 maart 2014
 • Door PA2P
Feature image
We zijn inmiddels een paar weken verder en de ontvangstresultaten op twee meter zijn als nooit tevoren, ondanks het feit dat het filter nog definitief moet worden afgeregeld. Vrijwel alle packet mailboxen in Nederland zijn te zien. Koperloper is PI8NHN (Noord-Holland Noord).

Met een aantal zou op zich wel kunnen worden gewerkt gezien de afstand, maar deze mailboxen zitten op afwijkende frequenties of hebben een afwijkende baudrate (2.400 Bd in plaats van 1.200 Bd).

Ontvangst op 2 meter verbeteren (2/3)

 • Gepost op Zaterdag 8 maart 2014
 • Door PA2P
Feature image
Tijd om het driekrings bandpass-filter, model K 64 13 21, van Kathrein daadwerkelijk te installeren.

Het filter is inmiddels met de network-analyser op doorlaatbreedte, insertion-loss en impedantie afgeregeld. Het nog nauwkeuriger afregelen met de R&S FSH 4 komt later wel. Het filter is gloednieuw en past op de site precies tussen Rittal kast 1 en 2. Op de foto hierboven zie je het geïnstalleerde filter in de uiteindelijke opstelling.

Leo (PD2LEO) is druk bezig met het het maken van de gaten met de mechanische gatenpons in Rittal kast 1 voor de doorvoer van de coax-kabels.

Ontvangst op 2 meter verbeteren (1/3)

 • Gepost op Zaterdag 22 februari 2014
 • Door PA2P
Feature image
De enige oplossing voor het verbeteren van de ontvangst (zie vorige nieuwsitem) lijkt het vinden van een filter, of meerdere filters, om de ontvangst op twee meter te verbeteren en ongewenste signalen voldoende te onderdrukken waarbij de insertion loss (doorlaatdemping) minimaal blijft.

In het magazijn van Hans (PA3ETC) is een geruime hoeveelheid gebruikte en nieuwe cavities aanwezig. We kunnen gebruik maken van een sperpass-filter, een bandsper-filter en een bandpass-filter. Alle van het fabrikaat Kathrein. Van al deze filters zijn afbeeldingen geplaatst op de Galerij pagina.

We willen gebruik gaan maken van het driekrings bandpass-filter, model K 64 13 21, met een doorlaatbreedte van circa 450 kHz op de -3 dB punten. Daaronder en daarboven wordt alles tussen de 50 db tot 70 dB onderdrukt, terwijl de doorlaatdemping een acceptabele 1,5 tot 2 dB blijft. Het filter is gloednieuw en past op de site precies tussen Rittal kast 1 en 2.

De specificaties van dit mooie filter tref je hier en hier aan in twee pdf-documenten. Het is weer even wachten op de Rohde & Schwarz FSH4 Spectrum Analyzer om het filter op de gewenste eigenschappen af te regelen.

Troubleshooting (2/2)

 • Gepost op Donderdag 20 februari 2014
 • Door PA2P
Feature image
Op 2 meter is packetradio momenteel nagenoeg onmogelijk; de ontvangst op 2 meter is bijna geheel doof. In de vorige post werd hierover al bericht en aangegeven welke (mechanische) oplossingen we hebben gezocht.

Navraag bij het AT en het zelf monitoren heeft uiteindelijk meer duidelijkheid gegeven voor het nog niet opgeloste probleem. Op de antennesite staat op zeer korte afstand KPN Ermes op 169.750 Mhz continue uit te zenden met een vermogen groter dan 1ØØ Watt (21.3 dBw). KPN Nationaal3 zendt op 172.450 Mhz met hetzelfde vermogen en op dezelfde antenne. Deze laatste komt alleen in als een telegram wordt verzonden. Op 169.750 Mhz staat, wat verder verwijderd van ons, de zender voor de P2ØØØ pagers. Ook deze gaat alleen zenden (> 1ØØ Watt) als telegrammen worden verzonden. Een niet nader vernoemde pagingzender is ook actief op 169.850 Mhz als een telegram wordt verzonden. Op iets grotere afstand op het industrieterrein maken twee ondernemingen gebruik van mobilofoonverkeer met hun basiszenders in de 149 en 151 Mhz band.

Met al deze frequenties doorgerekend met onze packetfrequentie op 144.850 Mhz en een middenfrequent van 21.4 Mhz en 0.455 Mhz wordt de ontvanger "geblockt" door een combinatie van tegelijkertijd zenden van de hierboven vermelde zenders. Tenslotte heeft de apparatuur, die tijdens de vorige sessie nog los in de Rittal kast werd opgesteld, een definitief gemonteerde plaats gekregen tegen de achterwand van de kast.

Troubleshooting (1/2)

 • Gepost op Maandag 3 februari 2014
 • Door PA2P
Feature image
De packetverbindingen op zowel 2 m en 70 cm packet zijn onlangs in bedrijf gesteld. We hebben geconstateerd dat onder 145 Mhz sprake is van veel storingen, wat wellicht parten gaat spelen op de packet frequentie. Mocht dat zo blijken dan zal aanvullende filtering nodig zijn. Bovendien werden we geconfronteerd met een 2 meter TRX die haperde; er was sprake van een zeer slechte ontvangst en hoge SWR bij zenden.

PA3ETC heeft het gehele circuit van TRX tot antenne doorlopen en op een aantal plaatsen connectoren vervangen. Bovendien is voor de zekerheid het duplexfilter vervangen door een exemplaar dat in de testopstelling werd gebruikt. Eveneens werd de surge-protector voor de zekerheid nagekeken. Twee meter lijkt nu weer stabiel. De TRX werd nogmaals gecontroleerd en op lokatie afgeregeld op het toegestane vermogen. De microfoon gain werd licht vergroot. Daarnaast werden we geconfronteerd met een instabiele en soms trage internetverbinding. Dit is eveneens opgelost.

Tenslotte heeft de apparatuur, die tijdens de vorige sessie nog los in de Rittal kast werd opgesteld, een definitief gemonteerde plaats gekregen tegen de achterwand van de kast.

Uitbreiding station (3/3)

 • Gepost op Zaterdag 25 januari 2014
 • Door PA2P
Feature image
Ook nu weer hebben PA3ETC (Hans), PD2LEO (Leo) en PA2P (Gert-Jan) diverse werkzaamheden uitgevoerd voor uitbreiding van de bestaande repeaterlocatie met nieuwe functies.

De Rittal kasten zijn afgesloten van de buitenlucht. Voor een goede interne luchtcirculatie hebben we grote gaten geponst tussen Rittal kast twee en drie. Hierop worden ventilatoren geplaatst zodat de lucht door de twee kasten kan circuleren. Daarnaast is de apparatuur voor de packet verbindingen (een VHF en UHF transceiver, twee TNC´s en een industriële PC) provisorisch opgesteld in de derde kast. Voor de definitieve plaatsing was helaas geen tijd meer die dag. Tenslotte is gezorgd voor een internetaansluiting.

Meer foto´s kun je zien op de afbeeldingengalerij.

Uitbreiding station (2/3)

 • Gepost op Zaterdag 28 december 2013
 • Door PA2P
Feature image
Wederom zijn door het team PA3ETC (Hans), PD2LEO (Leo) en PA2P (Gert-Jan) op zaterdag diverse werkzaamheden uitgevoerd voor uitbreiding van de bestaande repeaterlocatie met nieuwe functies.

Voor het plaatsen van apparatuur is naar de maatvoering gekeken en bepaald welke apparatuur in welke Rittal kan worden geplaatst. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken naar de optredende warmtehuishouding in een kast. Bovendien zijn verschillende voedings-, coax- en ethernetkabels aangelegd tussen de diverse kasten en kabels vanaf de buitenzijde. Een grote hydraulische gatenpons bracht uitkomst voor de doorvoer van de kabels. Op het cavityblok werd een duplexfilter en bliksembeveiliging aangesloten. Deze zijn op de foto rechtsonder zichtbaar.

Tenslotte werd buiten nog bepaald waar het duplexfilter voor 23 cm en 70 cm bij de 23 cm yagi en 70 cm vertical kan worden geplaatst.

Uitbreiding station (1/3)

 • Gepost op Zaterdag 14 december 2013
 • Door PA2P
Feature image
Onlangs zijn door het Agentschap Telecom diverse ATOF's afgegeven voor nieuwe activiteiten, dus werd het tijd voor de volgende stap.

Op zaterdagochtend 14 december 2013 zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd door het team met PA3ETC (Hans), PD2LEO (Leo) en PA2P (Gert-Jan) voor uitbreiding van de bestaande repeaterlocatie (op 430.200 Mhz met CTCSS 71,9 Hz) met nieuwe functies. Hiermee zijn voorbereidingen getroffen voor toekomstige activiteiten, zoals DARES communicatie.

Op het gebouw is een nieuwe antennemast geplaatst met daarop een Kathrein rondstraler voor 70 cm (digitale repeater) en daaronder een zelfbouw 23 elements 23 cm yagi. Hier te zien op de afbeelding links (inclusief PA3ETC). De laatste antenne zal worden gebruikt voor een dataverbinding tussen Heijen (grens DARES regio R23/21) en Asperen (DARES regio R08) met een zichtpad van circa 63 kilometer en is bedoeld voor WinLink, wat eveneens op 144.850 Mhz wordt gerealiseerd (PI8NLB-10). Beide antennes gaan via een 23/70 duplexfilter met een coaxkabel van circa 33 meter (100 voet) en een demping van slechts 2 dB op 23 cm naar de TRX. Gezien de ligging is het te verwachten dat gedeelten van de DARES regio's 7, 8, 9, 21, 22 en 23 met de opstelling kunnen werken (hoogte antenne's circa 50 meter). Wanneer er getest kan worden maken wij dat bekend.

Omdat we er toch waren zijn in dezelfde werkgang een paar losgeraakte coaxkabels van antennes van andere gebruikers op het gebouw vastgezet. In het gebouw is een derde Rittal kast gemonteerd naast de twee bestaande Rittal kasten, waarin straks diverse - aanvullende - apparatuur zal worden geplaatst. Hier te zien op de afbeelding geheel rechts.

Meer afbeeldingen van de werkzaamheden zijn te vinden op de Galerij pagina.

We danken de gebouwbeheerder voor de voorbereidingen en ondersteuning van de diverse werkzaamheden.

Nieuwe vergunningen ontvangen

 • Gepost op November 2013
 • Door PA2P
Feature image
Vandaag werden de ATOF's ontvangen van het Agentschap Telecom voor PI1NLB en PI8NLB.

PI1NLB:
in Packet Radio kunnen straks verschillende activiteiten worden gestart: een interlink station (dataverbinding) op 23 cm in Nederland en later op 13 cm met Duitsland. Bovendien kan een digipeater en een local acces point (LAP) worden opgezet, beide op 70 cm.

PI8NLB:
in Packet Radio kan straks een mailbox worden gestart op 2 meter.

Echolink service weer aktief

 • Gepost op Woensdag 4 september 2013
 • Door PA2P
Feature image
Een HDD met veel bad sectors voorkwam dat Windows fatsoenlijk opstartte. Dit euvel is gerepareerd en de computer kan weer gebruikt worden.

Mogelijk zullen nog wat instellingen van het Echolink pogramma gefinetuned moeten worden, maar Echolink kan weer gebruikt worden.

Echolink service tijdelijk onbruikbaar

 • Gepost op Donderdag 22 augustus 2013
 • Door PA2P
Feature image
Naar het zich laat aanzien is vandaag omstreeks 18:00 uur de harddisk van de computer gecrasht waarop de Echolink service draait.

We vragen om geduld, maar we zullen trachten de HDD zo snel mogelijk te vervangen en Echolink opnieuw te installeren, zodat de service zo snel mogelijk kan worden hervat.
Copyright© 2016  |  Design by Mookseberg